Malmbergs Scania

Startat av Lumbago, 21 november 2017 kl. 10:47:02

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Lumbago

En jobbarkompis var med på mässan senast och körde mina bilar. Nu vill han ha en egen, och jag bygger den åt honom. Han köpte en Malmbergs Scania från Modellhobby i Luleå. Fin finish så klart som på alla Herpa, men tyvärr fel proportioner (för låga skåp) och lite konstiga sidokjolar.

Delarna som ska in bilen är följande:

7 mm motor med 1:90 metalldrivning från Sol-expert

1,7 gram styrservo från Hobbyking

Linjärservo till draget från Hobbyking

Deltang Rx43d mottagare

Framaxel och bakdäck från Faller

Arduino Pro Mini

Ljudmodul från Dasmikro

1S Lipo-batteri från Ebay

Egentligen ett rätt enkelt bygge, eftersom man har hela skåpet att stoppa elektronik i. Dock ska den få väldigt många lysdioder, som krånglar till det, och framförallt tar lång tid att fixa iordning.



Här har bilen just gjorts körbar. Det fixade vi tillsammans på en eftermiddag. Som vanligt nest jobb med att dremmla ur framskärmarna så att hjulen kan svänga fritt.



Drivningen och framaxeln har limmats stelt i ramen. Viktigt med rätt höjd och absolut rakt.



Servot till draget monteras ovanför ett hål i flaket.



På undersidan ett mässingsrör med en plasticard-remsa som löper inuti



Monterat på bilen. På plastremsan sitter en magnet, som fäster mot en likadan magnet på dragstången. Servot drar undan magneten och då lossnar släpet.



Arduinon kopplas in. Den kommer att sköta dragets servo, halvljus, blinkers, bromsljus, backljus, helljus med glödning och blixtljus. Det mesta går visserligen att styra någorlunda med Deltangen men det blir bättre med en Arduino, och det går åt färre kanaler.



Belysningen på hytten har kommit på plats, totalt 20 lysdioder: 2 blinkers, 2 halvljus, 2 positionsljus, 10 helljus och 4 blixtljus. Kanske kompletterar med någon mer senare.



En helt ny bakljusramp tillverkas. 26 lysdioder.



Skåpet förses också med lysdioder. På det här stadiet ser det rörigt ut men det blir någorlunda ordning och reda när allt kopplats till motstånd och limmats upp i taket. Jag använder en bit golvfoam som arbetsyta för att inte repa trycket på skåpet.




Bilen i stort sett färdig. Boggiaxlen saknas, batteriets placering är provisorisk och vi väntar på ljudmodulen från Kina. Släpet är ännu inte påbörjat, men det ska naturligtvis få lysen det med.




Lumbago


Peteruqh

Riktigt snyggt! Som alltid!  <tumb>
/Peter

Lumbago

I helgen har vi fortsatt bygga tillsammans, ganska många timmar.



Släpet med all el färdig. Alla lysdioder sitter på skåpet, och alla motstånd och kabelskarvar sitter upptejpade i taket.





Just 136 lysdioder på hela ekipaget, men det ska på några till. Några i backspeglarna, blixtljus på släpet och kanske någon mer stans.



802 har gjort ljusskylten inne i hytten. Stort tack!

Väntar fortfarande på ljudmodulen...